Historie varkenshandel

Varkenshandel van den Berkmortel BV is een gecertificeerd bedrijf dat meer dan een halve eeuw in de handel actief is. Vader Martien heeft samen met zijn vrouw Thea zowel in runderen als varkens gehandeld. Zoon Marcel trad in 1986, op 20-jarige leeftijd toe tot de maatschap Vee- en varkenshandel van den Berkmortel & Zn… Wekelijks werd ijverig gewerkt om de aangekochte dieren (varkens, biggen en zeugen) in Nederland af te zetten.

Begin jaren ’90 is de afzet van varkens naar Duitsland op gang gekomen en daarmee hebben wij de eerste stappen in de export gezet.

Het jaar 1997 staat bij iedereen nog vers in het geheugen: Varkenspest! Het fokverbod was hiervan een gevolg. Het opheffen bracht een surplus aan vleesbiggen. Reden genoeg om een structurele biggenafzet in Zuid-Europa (met name Spanje) te zoeken, daar was immers ruimte voor biggen. Eind jaren ’90 namen Marcel en zijn vrouw Doreen het bedrijf over.

De MKZ (maart 2011) bracht in Nederland een flinke prijsdaling bij zowel varkens als biggen te weeg en zorgde voor veel stallen met zware varkens. Hiervoor zochten we afzet in Italië. Even later volgde de afzet van biggen naar dit Zuid-Europese land.